Zöld rendszám. Juhé, parkoljunk ingyen!


Átlagos olvasási idő: 1,5 perc

Mai szórakozó helyeken véleményem szerint már elegendő ilyen módon megvillantanunk 4 kerekű büszkeségünk ismertető jeleit:

  • „Milyen kocsid van? „
  • „Zöldrendszámos. „
  • „Úúú, az király!”

Járunk kelünk az országban miközben megelőz 1-1 Porsche, Volvo, Mitsubishi zöld rendszámmal. Talán joggal fordul meg a fejünkben a kérdés: „Mi van?”.

Körbe jártam a témát, arra kerestem választ, hogy mi alapján kerül zöld rendszám a luxus terepjárókra és miért nem kizárólag a Tesla vagy pl. a BMW i3 villanthat zöldet, amik valóban ízig vérig elektromos autók.

Zöld rendszám miértje

A megkülönböztetés a fő célja. Olyan ez mint a diplomata rendszám kék színe, vagy a „P”-s rendszám 7 számjegyes kialakítása.

A zöld rendszám azért született, hogy ránézésre tudják az illetékesek (pl. a sasszemű parkolóőrök), az autó tulajdonosának jogos kedvezményei vannak.

Az ingyenes parkoláson túl (már nem csak Budapesten, több vidéki városban sem kell fizetni) állami támogatást, finanszírozási kedvezményeket kaphatnak az e-kocsit vásárlók.

Jogalkotóink úgy döntöttek, hogy nem cicóznak túl sokat a szabályozáson, így megnyíltak a kiskapuk: nem csak olyan autók kapnak zöldrendszámot (és parkolhatnak ingyen), akik teljesen elektromos hajtással rendelkeznek, hanem azok is, amik egyébként hagyományos motorral vannak felszerelve, DE van bennük elektromos hajtás is, leegyszerűsítve a plug-in hibridek.

A szakzsargon pedig így szól szabad fordításban: „Minden olyan gépjármű, ami zéró emissziós, tisztán elektromos hajtású, vagy robbanó motorral rendelkezik, de 25-50km távolságot tiszta elektromos üzemmódban tud megtenni, jogosult a zöld alapszínű rendszámra.”

Kérdezz/Felelek

Neked mi a véleményed a zöld rendszámról? Hogy látod, hamarosan mindannyian elektromos autókkal játhatunk és végre „környezettkímélő üzemmódra” vált a bolygónk? Vagy az elektromos autók is csak látszat megoldások? Hiszen az akkumulátorok előállításához és töltésükhöz számtalan nem környezetbarát eljárás szükséges.Vissza a főoldalra Regisztráció