Van egy Toyota Priusom, de azért ez mégsem egy Tesla...

Elektromos autó

Átlagos olvasási idő: 2perc


Kicsit kémkedtem az áhított zöld rendszám után és eszembe jutott, hogy ez titeket is érdekelhet. Semmi fétisem nincs a zöld szín mellett, dehát mi GreenArchive használók valahogy úgy vagyunk ezzel, hogy a „zöld-ség színe a zöld”. Elektromos autó gyorstalpaló kisokos sorozatunk következik laikusoknak.

Kezdjük az elejéről. Hibrid? Plug in hibrid? Elektromos?
 

Hybrid hajtotta autókról

A hybrid autók legfontosabb elemei a benzinmotor, az elektromotor és a fékezés közben keletkező energiát elraktározó akkumulátorcsomag. A benzin- (esetleg dízel) motor csak abban az esetben indul be, ha a szükséges gyorsítás meghaladja a villanymotorok teljesítményét, vagy a tárolt energia mértékét. Tehát lassabb tempónál, kisebb gyorsításokkal akár teljesen elektromos üzemben is autózhatunk, az akkuk kapacitása erejéig. Az akkumulátor töltését végezhetjük manuálisan is (plug-in-hibrid modellek), de semmi vész ha menetközben lemerülnének, mert a benzin motor tovább görget minket a célunk felé.

Vélemények szerint a hybrid autók vezetési élménye nem a legjobb. Sokuk gyengébb motorral vannak szerelve így inkább városi autók mintsem kikönyöklős, 32-est villantós sportautók. Ettől függetlenül ezek az autók városban valóban, lényegesebben kevesebb károsanyagot bocsájtanak ki és sokkal csendesebbek is. Fenntartási költségük sem jelentősen nagyobb mint a benzinmotorosoké.
 


Elektromos autókról

Durva tény, hogy 1891-ben elkészült a világ első elektromos autója - nem nem a Tesla J - amit William Morrison tervezett. Az autó mozgás képes volt, de a hatótávolságot nem tudták kimaxolni, így körülbelül 80km-ként újra kellett tölteni az akksikat. Na de 1891-ben nem volt még https://hu.chargemap.com/, meg persze mobil applikáció sem, hogy rákeress melyik szomszédnál töltheted a kocsid és az éjszakát, így nem volt túlzott sikere a találmánynak.

(Lépten nyomon magyarokba botlik az ember. A témagyűjtéskor sem volt másképp. Hallottál már Jedlik Ányosról? Igen. Ő forradalmasította az ásványvizet a szódásszifon feltalálásával – tudod, tudod, hát a fröccs!  - , de az 1800as években ő alkotta meg elsőnek az elektromos motort, szép magyar nevén a villámdelejes forgonyt.)
Na de vissza az jelen álomhoz, hogy jövőhéten veszünk egy Teslát, de minimum egy BMW i3-at!

Beszéltem pár elektromos autó tulajdonossal és azt tapasztaltam, hogy többük a hybrid motorról váltott elektromos autóra. Nem csak az adókedvezmény, az ingyenes parkolás, a megkülönböztetettség (zöld rendszám) miatt, hanem a jobb vezetési élményért. Elmondásuk szerint sokkal gördülékenyebben mozog az autó, folyamatosan, nagyon gyorsan gyorsul és nem érzel semmit, csak suhansz

Többünk berögzött félelme a magas ár és a hatótávolság. 1891 óta eltelt már jó pár év(század) és már az olajmágnások is engedik nekünk az álmodozást, így egyre elérhetőbb árúak ezek a típusú autók és sokuk több száz kilómétert is elmennek egy töltéssel. Sőt. Van olyan elektromos autó is, amihez hatótáv növelő is tartozik (BMW i3), ami egy kis kéthengeres benzinmotor, de ez nem minősül plug-in-hibridnek, mert ez a hajtásban nem vesz részt, csak az akksi töltését szolgálja.

                              

Előnyök Hátrányok
nincs károsanyagkibocsátás drága technológia
csendes kis csomagtartó
olcsó üzemeltetés töltőállomások még nincs sok
ingyenes parkolás BP-n hatótáv


Kerestem a két fajta motor közötti előnyöket és hátrányokat, de nemigazán találtam annál többet, hogy az elektromos autók nyilván 0 károsanyagot bocsátanak ki, míg hybridek azért többet amikor a benzinmotort használják.

Én magam vágyom már az élményre, hogy egy elektromos autó álljon a garázsomba, de talán nincs is már olyan messze!

Neked mi a véleményed erről? Vennél-e hybrid vagy elektromos autót? Mozgat ez a dolog?
(Viszont ha már van valamelyiked, oszd meg velünk a tapasztalataidat!)

Források:
http://player.hu/tech-auto/auto-motor/villanyautok-a-szazadfordulon/
http://hvg.hu/cegauto/20151207_Mitoszok_es_tevhitek_a_hibrid_es_elektromVissza a főoldalra Regisztráció