Eltűnnek a fák a papír-igényeink miatt? Biztos, hogy szükség van annyi papírra, amennyit előállít az emberiség?

Bár a papíralapú dokumentum-kezelés egyre inkább visszaszorul az elektronikus archiválás térhódításával, a papírgyártás az előző évben is 20%-kal nőtt. Hová és kihez kerül ez a sok papír? 1 tonna papír előállításához 3,5 tonna fára van szükség. Ez pedig nagyon jelentős mennyiség. A Föld folyamatosan veszíti el az erdőségeit.

1978 óta 500 nm esőerdőt irtott ki az emberiség, főképp az Amazonas térségéből. Bár a fakitermelésnek és erdőirtásnak csupán 1/5-e kerül a papírgyártásba, mégis jelentős érték ez.

Maga a papír nem környezetszennyező, de az eljárás, vagy gyártási folyamat, melynek során a cellulózt kivonják a fából, átmossák, fehérítik a papír anyagát, rengeteg káros vegyi anyagot juttat vissza a környezetbe, és költséges is.

A környezetünket megkímélni és ésszerűbbé tenni a papír-felhasználást az emberiség közös érdeke


Ma már az információs technológia olyan szintre érkezett, hogy számos korábbi papír-alapú felhasználás kicserélődhet az elektronikus, digitális megoldásokra.

Nincs szükség papírra:

 • … a szerződések kinyomtatásához, hiszen elektronikus aláírások hitelesíthetik azokat
 • …a számlák nyomtatásához, hiszen a papír számlák helyettesíthetőek elektronikus számlákkal is. Már könyveléstechnikailag és számvitelileg is szabályozott ez a kérdés.
 • … a levelek megírásához és postázásához, hiszen e-mailben bármilyen üzenet elküldhető, vissza is kereshető
 • … archiváláshoz, dokumentumok lefűzéséhez, rendszerezéséhez és tárolásához, hiszen erre is sok-sok lehetőség közül választhat a felhasználó.

A sort még folytathatnánk. A sok papír nem csak környezetszennyező, de a nyomtatás és papírbeszerzés költséges is, nem is beszélve a papírhalmokról, amiket valahol tárolni is szükséges. A hagyományos irattárak fenntartása pedig további rezsi- és helybérleti költségeket és eszközigényeket is támaszt.


Hogyan kerülhet ki ez a hatalmas papírfelhasználás?

Az elektronikus archiválás és felhőszolgáltatás megoldást kínál erre
 

A felhőszolgáltatás vagy elektronikus archiválás lényege éppen az, hogy a dokumentumok: szerződések, számlák, ajánlatok, megbízások, megrendelések, fotók, egyes leírások, jegyzőkönyvek biztonságosan és előkereshetően kerüljenek megőrzésre, de ne foglaljanak el fizikailag nagy helyet, ne kelljen irattárat igénybe venni, és mégis néhány másodperc alatt előkereshetőek legyenek, és monitoron megjeleníthetőek, olvashatóak vagy nyomtathatóak.

Az adatok tárolása tulajdonképpen így el is válik a fizikai felhasználás helyétől, mert vagy egy internetes szoftverben, vagy egy applikációban egy elektronikus platformon, esetleg egy szolgáltató szervertermeiben történik. Az adatok mentése rendszeres, és épp ezért ez talán jelenleg a legbiztonságosabb adatarchiválási megoldás.

A felhőszolgáltatást ma már egyre több vállalkozás veszi igénybe, hiszen előnyei a cég ügyvitelében jelentősek.


Milyen előnyei vannak az elektronikus archívumnak az irattárral szemben?
 

 1. Nincs szükség papírra, kevesebb áramot fogyaszt a nyomtató és nem kell fenntartani az irattárat sem. Ezekkel jelentős helyet és költséget spórol meg a vállalkozás.
   
 2. Nem terheli a környezetet, nem szükséges miatta fákat, erdőket megsemmisíteni és vegyi anyagokkal terhelni a környezetet.
   
 3. Az iratok biztonságban vannak, folyamatosan, többszörösen mentésre kerülnek.
   
 4. Az iratok, dokumentumok az archívumból vagy felhőből bármikor könnyedén előkereshetőek a nélkül, hogy Ön felállna a székéből. Néhány másodperc csupán és már olvashatja, nyomtathatja is a keresett adatot a gépéből.
   
 5. Az iratok jogosultságok alapján többek számára is hozzáférhetőek, küldhetőek, rendszerezhetőek elektronikus megoldásokkal.

Fontolja meg Ön is, hogy cége a környezetszennyező költségesebb megoldások mellett marad, vagy az új, biztonságosabb, környezetkímélőbb, gyorsabb és modernebb elektronikus archiválási és felhő alapú számítástechnikai megoldásokat választja!Vissza a főoldalra Regisztráció