Blog

Egyre divatosabb a felhőszolgáltatás, bár még nagyon sokan nem alkalmazzák a kis- és közepes vállalkozások közül. A multinacionális vagy nagyvállalatok körében azonban már ritkaságnak számít, ha még nem él a cég a lehetőséggel. Ezek alapján Ön akár azt is gondolhatná, hogy a felhőszolgáltatás a nagy cégek „mulatsága”, azonban ez tévedés, hiszen ez éppoly fontos és hasznos lehetőség a kisebbeknek, mint a nagyoknak.

Mi a felhőszolgáltatás valójában? Mire való?

Milyen problémákat tud a vállalkozás a felhőszolgáltatás által elkerülni?

Történt már olyan Önnel vagy a cégében, hogy laptopját ellopták vagy az egyszerűen csak megsérült és elromlott? Mi lett az adatok sorsa, melyeket Önök azon a gépen tároltak? Elvesztek, és soha többet nem lehetett hozzájuk férni már.

Vagy került-e már abba a sikeres helyzetbe a vállalkozása, hogy kinőtte a kereteit, és nehézséget okozott tárolni a sok adatot a vállalati szerveren – mert annak kisebb volt a kapacitása ahhoz, hogy kövesse a cég fejlődését?

Ilyen esetekre nyújt tökéletes és egyszerű megoldást a felhőszolgáltatás - vagy más néven: felhő alapú számítástechnikai irányzat. Ez ugyanis, arra született, hogy cége adatait ne a fizikai felhasználásuk helyén, vagy adott eszközre telepítve tárolja, hanem többszörösen mentve, biztonságos körülmények között egy külső adattárolón, szoftverben, vagy platformon, vagy külső szervereken. Ezzel adatai legtöbbször internetes megoldásokon keresztül bármikor hozzáférhetőek maradnak cége és számítógépei számára, ugyanakkor megsérülésükre vagy elvesztésükre szinte nullára csökken az esély.

Milyen típusai vannak a felhőszolgáltatásoknak?

A felhőszolgáltatás lehet szoftver alapú, mint a Google drive, mely az interneten keresztül ad biztonságos felületet az adatok, dokumentumok számára. Lehet platform alapú, amire applikáció, alkalmazás formájában telepíthető a felhőszolgáltatás, és lehet infrastruktúrális szolgáltatás, melynek keretében már szervert, hálózati kapcsolatot, számítástechnikai szolgáltatásokat is kaphat a cége.
 

Milyen előnyei vannak a felhőszolgáltatásnak?

Helyfüggetlen adattárolás, archiválás
A felhő alapú szolgáltatás egyik legszembetűnőbb előnye az, hogy nincs helyhez kötve. Az adatokat nem feltételnül kell a fizikai keletkezésük vagy felhasználásuk helyén rögzíteni. Ezzel a megoldással az adatok, dokumentumok bármikor és bárhonnan hozzáférhetőek, és biztonságban is vannak.

Méretezhető, skálázható szolgáltatás:
Ha cége gyorsan növekszik, akkor sem kell attól tartania, hogy a gyors növekedést, megnövekedett adatforgalmat, vásárlásokat ne tudná biztonságosan, stabilan használni. A felhő méretei vagyis a szolgáltatások méretezhetőek a cég igényei és céljai szerint.  Ennek alapján a szakemberek az induló cégeknek valamint a kis- és középvállalkozásoknak a hosztolt nyilvános felhőt, míg a nagyvállalatok esetében a privát felhő bevezetését javasolják, mert így tartják a leghatékonyabbnak.

Nagy rendelkezésre állás
A felhő alapú szolgáltatások mögött folyamatos fejlesztések, hatalmas adatbankok és nagyértékű beruházások állnak, melyek így biztonságos feltételeket jelentenek a szolgáltató ügyfeleiknek.

Költségkímélő
A felhőszolgáltatás kíméli az Ön költségeit is, hiszen nem kell szervert és egyéb drága eszközöket, adattárolókat vásárolnia, hiszen a saját eszközein kívül képes biztonságosan tárolni cége adatait.
A hardvereszközök költségét a felhőszolgáltatás használatának díja helyettesíti.
 

Kinek ajánlott a felhőszolgáltatás?

Minden vállalkozásnak, sőt, akár minden otthonnak is – eltérő verziókkal. A család mentheti fotóit, hivatalos iratait a szoftver alapú felhőkbe, de a vállalkozásoknak már ajánlott inkább a platformos vagy infrastruktúrális hátterű felhő alapú számítástechnika.

Használja ki az Ön vállalkozása is ezeket az előnyöket, és tartsa adatait, fotóit, dokumentumait biztonságosan és költségtakarékosan – a felhőben!Vissza a főoldalra Regisztráció